Кавоманія

10 популярних кавових напоїв: користь, шкода та калорійність

Кава – одна з найпопулярніших гарячих напоїв. Їм прийнято розпочинати ранок та закінчувати обід. Ми вибрали найпопулярніші різновиди кави і з’ясували, з чого вони складаються і яка їхня калорійність, а також чи корисна кава в цілому.

Кава – складний напій, а його вплив на організм людини викликає масу суперечок та розбіжностей. Він бадьорить, стимулює, позбавляє сонливості і піднімає тиск. Сьогодні одні експерти кажуть, що кава корисна і її присутність у нашому раціоні харчування потрібна, а завтра ми будемо міркувати про те, наскільки важливо виключити цей напій з дієти. Ми вирішили представити вам дві точки зору на один напій, які допоможуть самостійно вирішити, чи варто починати ранок з ароматної чашки кави або замінити її не менш чаєм, що бадьорить і освіжає.

Користь кави

  • Зниження ризику виникнення раку. Вченими з американського Національного інституту вивчення раку було з’ясовано, що чотири та більше чашки кави на день знижують ризик виникнення меланоми, різновиду раку шкіри на 20%.
  • Допомога у схудненні. Доведено, що у шанувальників кави (з кофеїном) обмін речовин відбувається на 16% швидше, ніж у тих, хто відмовляє собі в цьому напої або віддає перевагу тому, що без кофеїну. При такому розкладі процес схуднення протікатиме значно швидше ( читайте також : «Що ви могли не знати про каву без кофеїну» ).
  • Антиоксиданти. У каві їх навіть більше, ніж у журавлинах та яблуках, лідерах за кількістю антиоксидантів. Сьогодні вже відомо, що антиоксиданти знижують ризик розвитку хронічних захворювань. Також кава зменшує можливість появи таких захворювань, як хвороба Паркінсона та діабету другого типу.
  • Лікування депресії. Згідно з дослідженнями 2011 року Archives of Internal Medicine, жінки, які щодня випивають 2-3 чашки кави, менш схили (15%) до розвитку депресії.
  • Міцна пам’ять. Дослідження також показали, що дві чашки кави на день покращують короткочасну та довготривалу пам’ять, а також збільшують швидкість реакції. Кава також відома тим, що знижує ризик розвитку хвороби Альцгеймера. Відбувається це завдяки тому, що кофеїн здатний зменшувати розмір бляшок, що утворюються на нервових клітинах та порушують роботу мозку.

Шкода кави

  • Виснаження нервової системи. Кава – сильний психостимулятор, який викликає звикання. Спочатку ви відчуєте сильний приплив бадьорості, за яким буде дратівливість і підвищена тривожність. Також любителів цього міцного напою, які не знають міри, чекають такі проблеми, як виснаження нервових клітин і проблема з роботою надниркових залоз ( читайте також : «Що станеться, якщо ви пропустите свою ранкову каву» ).
  • Зневоднення. Кава притуплює почуття спраги і має сечогінний ефект, тому після чашки кави ви можете ще довго не хотіти пити при тому, що вашому організму, швидше за все, волога буде просто необхідна. Рекомендується випивати 1-2 склянки води після кожної чашки кави. Крім того, регулярне вживання кави сприяє вимиванню з організму кальцію, магнію, калію та інших важливих мікроелементів.
  • Складність травлення. Кава з молоком не просто калорійна, але ще й складна для перетравлення напоїв, оскільки є поєднанням «кавового» тоніна і «молочного» казеїну. Обидві речовини погано засвоюються у нашому організмі.
  • Передчасне старіння. Багато косметологів виступають проти вживання кави, оскільки кофеїн призводить до передчасного старіння шкіри і робить колір обличчя тьмяним.
  • Серцеві захворювання. Згідно з численними дослідженнями, зловживання кавою збільшує ризик виникнення серцевих захворювань. Щоденне вживання понад 6 чашок кави збільшує ризик серцево-судинних захворювань на 71%.

Різновиди кавових напоїв

Еспресо. Подається в невеликих філіжанках (30-35 мл) і традиційно вважається найміцнішим з кавових напоїв, в той час як насправді є одним з щадних шлунок і серце. У процесі приготування він втрачає досить багато кофеїну, при цьому купуючи багатий смаковий та ароматичний букет.

Калорійність: 7 ккал (калорійність усіх напоїв вказана без урахування додавання цукру)

Макіато. Це еспресо з молочною пінною як капучіно в пропорціях 1:1. Можна говорити, що це різновид капучіно у меншому обсязі.

Калорійність: 66 ккал

Американо. Не що інше, як розбавлений водою еспресо. Вода доливається у вже приготовану каву, завдяки чому зникає властива еспресо гіркота, а аромат стає м’якшим. Традиційно на 30 мл еспресо припадає 120 мл води.

Калорійність: 18 ккал

Капучіно. Кавовий напій на основі еспресо із додаванням молочної піни. Капучіно складається з трьох інгредієнтів, що змішуються в однакових пропорціях: на 1/3 еспресо припадає стільки ж гарячого молока та молочної піни. Усі складові напою мають бути високої температури та подаватись у теплій кружці об’ємом 150-180 мл.

Калорійність: 105 ккал

Латте. Це скоріше не кавовий, а молочний напій, тому що його основу становить гаряче молоко (на одну частину три частини молока еспресо). Латте складається з трьох шарів і подається у високій прозорій склянці, щоб можна було побачити всі три смужки молока, молочної пінки та кави.

Калорійність: 112 ккал

Моккочине. Кавовий напій з додаванням шоколаду в традиційний латте також відомий під назвою «мокко». Готується так само, як і латте, за винятком того, що в останній момент в напій втручається какао-порошок або шоколадний сироп.

Калорійність: 289 ккал

Кава по турецьки. Міцний кавовий напій з додаванням спецій, що готується з дрібно мелених кавових зерен. Традиційно його варять у турці на відкритому маленькому вогні, який не дозволяє кави скипіти, що призведе до втрати смаку та аромату. Має високу концентрацію кофеїну.

Калорійність: 1 ккал

Флет уайт. Кавовий напій, що складається з несильно спіненого молока та подвійної порції еспресо. На 110 мл молока припадає приблизно 60 мл кави. Від латте або капучино він відрізняється більш вираженим кавовим смаком з властивою гіркуватістю і м’яким молочним смаком.

Калорійність: 50 ккал

Фраппе. Холодний кавовий напій, що складається з кави (подвійний еспресо) та молока (близько 100 мл). Усі компоненти повинні бути холодними та збитими у шейкері або міксері до однорідної суміші. Також часто як основний інгредієнт додають морозиво. При подачі у фраппі додають колотий лід та сиропи.

Калорійність: 60 ккал (без морозива)

Кава ірландською. Кавовий напій, приготований з кави, віскі, вершків та очеретяного цукру. Традиційний склад виглядає так: чотири порції еспресо, 30-35 мл віскі, 1 чайна ложка цукру та 2 столові ложки збитих вершків.

Калорійність: 113 ккал